K-C:s bloggtext

På skrivande stund är nya årets hittills hårdaste snöoväder och sker här i södra och västra Finland. Det är tills vidare bekvämt att sitta här hemma och jobba på distans, vilket har blivit en vana här under de ännu pågående Coronarestriktionerna. Man har kunnat delta hemifrån i verksamheten av det virtuella Klubbhuset, som numera har – minst för stunden – blivit det nya normala.

När man jobbar hemifrån är det viktigt att ha tydliga mått på mängden jobb man vill utföra hemma. Man behöver minnas, att även om man inte behöver arbetsresor på det här viset, är ett hem trots allt först och främst ett hem. Att göra den delvis till en arbetsplats behöver funderas närmare, för att det är inte fråga om vardagssysslor, utan något i särklass – Virtuell Samvaro.

Lite på samma vis som Coronan hånar våra mänskliga instinkter i att vi vill söka oss till närheten av andra människor så är det en tuff nöt att knäcka: kan upplevelsen av närhet nås artificiellt? Själv har jag en ganska positiv erfarenhet hittills av att jobba hemifrån: jag pratar fortfarande med riktiga människor varje dag, över telefon och allt dylikt. Och i övrigt har jag unnat mig mera tid än tidigare.

Att sätta gränser är en universal sak och fungerar på många olika plan. För mig har tiden av restriktioner erbjudit tid att tänka på hur att få den maniska sidan i min personlighet att hållas i koll. Jag har fattat bättre många personliga misstag jag brukar göra i ett öppet Klubbhus. När epidemin är över tror jag att jag har sunt förnuft nog att inte göra på nytt alla mina gamla misstag – minst försöker jag mitt bästa.

Det finns en energi i det fysiska klubbhuset, i samvaron som har ett momentum som lätt kan ta en med sig på en vardagsresa som är full av energi. Det virtuella Klubbhuset är kanske lite mera “teoretisk” än det. Men jag tycker att det är på sätt och vis befriande att tänka ut grundligare sitt nästa steg. Det kommer att behövas när vi igen återgår till fysiska Klubbhuset.

-Önskar alla en trevlig fortsättning av det nya året och hålls friska allihopa! H: K-C.