Hösten som varit var på många vis en välkommen pust av allt det goda man uppfattar med “vanligt” liv på huset: man kunde igen delta i närverksamhet, använda sig av husets verktyg och vistas dagar tillsammans med en positiv och stimulerande gemenskap. Nu i januari 2022 ser det tyvärr lite blekare ut, men vi har varit där förut och temporära bakslag blir förhoppningsvis temporära.
Hösten 2021 var en tid av flitighet och vi kom långa vägar med t.ex. Self-Studyn, Fonttis, köket och andra husets grundfunktioner samt att vi lyckades säkerställa en stor del av vår finansiering (från tex. STEA, Von Julin, Sparbanksstiftelsen..) för året 2022. Man gick på ett välförtjänt “jullov” i konkret vetskap att nu är det att koppla av. Jag är inte ledsen om att den semestern avrundades i förtid pga. Covid på huset.
Som jag ser det är det de medlemmar som inte haft redskap att ta del av virtuella verksamheten förut som kan drabbas värst av den pausen i fysiska verksamheten som råder just nu. Samt de nyss återinförda promenaderna ristade vi ut en strategi gällande effektivering av Reach Out till passiva medlemmar redan på hösten och nu gäller det att ta till handling: en nyaktiverad medlem är prioritet precis som helt nya medlemmar.
Allt flöde av “nya” medlemmar till huset håller huset bättre igång. Det sagt kan saker bli bara bättre då virtuell verksamhet någon dag igen återgår till närverksamhet; nuvarande nedsänkning pågår minst till slutet av februari. Våren 2022 är fylld av intressant verksamhet: Ackrediteringsmöten (Self-Study processen) fortsätter virtuellt, och vi är fast satta på att ta emot Ackrediterarna den dag de kommer på sitt obligatoriska besök.
Linda och Fonttis har också mycket på gångs under våren: att finna närliggande arbetsplatser för Ekenäsbor som saknar en egen bil, men kan ta sig till jobbet till fots eller via cyckel/kollektivtraffik. Ett spänningsmoment för våren är också, som vanligt, beskedet av understödet från Raseborg och mängden medel de beviljar oss i år.
Som en ny “femma” är resultatet av Välfärdsområdesvalet: har vi kommuninvånarna kollektivt lyckats välja in tillräckligt med folk som har vår sak nära till hjärtat? Hoppas det skulle faktiskt besannas att folk hade en talan i att lägga i gång processen som ska leda till det nya systemet, som förhoppningsvis fungerar bättre än tidigare om ett års tid. SOTE är ju bara en del av kakan, men rör nära på våra intressen, och processen påbörjades redan 2016 : ).
I mitten av allt detta välkomnar vi ett bekant ansikte från förut åter till vår gemenskap: Oskar är tillbaka med alla sina talanger och är redan en enorm resurs för Klubbhuset. Som tur lyckades Carolin få jobb i tid på annat håll, så hennes fina insats på huset kunde avrundas på en positiv not. Man kan bara glädjas för att vi har (och har haft) så många fina typer på huset; förhoppningsvis blir listan ännu längre!
Personligen fortsätter mitt uppdrag vid Rådet för Personer med Funktionsnedsättning nu i år (nu i egenskap av Rådets ordförande) och har därmed möjligheten och äran att representera Klubbhus Fontana och påverka i denna rådgivande organ inom Raseborgs servicekedja. Och på Fontanas håll fortsätter också Marknadsföring i sin helhet, också högt uppe på agendan och genom samarbete finns många flera skedar i soppan, än längre året går förbi vilopausen kring årsskiftet.
Tiden går snabbt och snart börjar våren närma sig. Det här med Corona kommer säkert att lätta på sig när människor igen kan vistas mera utomhus. Man kan också glädjas om att det finns massor av viktigt jobb man kan delta i så tiden inte blir lång. Jag skulle vilja för stunden reklamera det Virtuella Klubbhuset och promenaderna som ett passligt motgift till tråkighet och vi hjälps åt allihopa med att undervisa om grunder så människor kan lättare korsa tröskeln (också tillbaks) till Klubbhuslivet. Det skulle vara kiva!
Med de varmaste önskningarna för det nya året,
Er Klubbhuskollega, Kaj-Christer